0683 092 231

Klachten

Voor zeer veel klachten is acupunctuur een geschikte therapie. U kunt daarbij denken aan klachten als hoofdpijn, hooikoorts, lage rugklachten, maag/darmklachten en vermoeidheid.
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) omschrijft meer dan vijftig aandoeningen die goed met acupunctuur kunnen worden behandeld.

Er zijn ook aandoeningen waarbij acupunctuur het probleem zelf niet kan oplossen maar wel een goede ondersteuning kan geven bij het dragen van de gevolgen ervan, zoals pijn of andere symptomen. Denk daarbij aan ziekten als kanker en chronische ziekten.

Ook na een operatie of letsel na een ongeval kan acupunctuur verlichting geven of leiden tot een sneller en beter herstel.

Het basisprincipe van de acupunctuur is de circulatie van de ‘leven’ energie Qi, die stroomt via een ingewikkeld stelsel van kanalen (meridianen) door ons lichaam.

Bij ziekte is het energie-evenwicht verstoord. Middels het prikken van de acupunctuurpunten kunnen we de stroom van de energie beïnvloeden en kunnen blokkades worden opgeheven. Tevens kunnen we door het bewust laten worden van de mogelijke oorzaak die ten grondslag ligt aan de klacht, zelf meewerken aan het genezingsproces door bijvoorbeeld voeding en leefwijze aan te passen.

Een groot voordeel van acupunctuur is dat het nagenoeg geen bijwerkingen heeft. Acupunctuur vergroot de natuurlijke weerstand , verhoogt de pijngrens en stimuleert de levenslust.

Behandelbare klachten

Helaas kunnen niet alle klachten verholpen worden, maar vaak kan wel een deel van het ongemak bestreden worden waardoor het algemeen welbevinden toeneemt. Denk hierbij aan pijnen en vermoeidheid die behandeld kunnen worden zonder dat de hoofdkwaal/ziekte (bijvoorbeeld M.S, reuma) verbetert.

Slaapproblemen

Niet iedereen heeft dezelfde hoeveelheid slaap nodig, sommige mensen hebben genoeg aan drie uur slaap.Als we ouder worden zien we vaak dat de behoefte aan slaap af neemt.

Wat voor de een slaapprobleem is hoeft dat voor de ander dus niet te zijn.

We spreken van een slaapprobleem als we een langere tijd moeite hebben met slapen.

De term slapeloosheid ( insomnia) wordt gebruikt als er sprake is van een structureel langdurig tekort is aan nachtelijk slaap.

Slaapproblemen ontstaan vaak door spanningen, piekeren, oververmoeidheid, maar ook pijn en een te lang actief blijven kunnen het slaapritme verstoren. Dit alles kan nadelige effecten hebben op uw gezondheid.

Met acupunctuur kunnen we deze verstoringen herstellen en wordt de energiestroom in uw lichaam weer hersteld en weer in balans gebracht. Acupunctuur zet lichaam en de geest weer tot genezing. Eventueel kan de behandeling met acupunctuur worden ondersteund met adviezen over leef/slaapgewoonten en massage.

Terug naar boven

Hooikoorts

Hooikoortsklachten zijn uiteenlopend maar worden altijd veroorzaakt doordat de slijmvliezen van neus, keel en ogen overprikkeld raken. Dat kan leiden tot niesbuien, loopneus, geïrriteerde ogen, benauwdheid en vermoeidheid. Je kunt er dus erg ziek van worden.

In de periode van klachten zal de behandeling in eerste instantie op gericht zijn de klachten te verlichten. Maar omdat bij hooikoorts het afweermechanisme niet goed functioneert zal de behandeling zich ook daar op richten.

Het is dan ook raadzaam om ruim voor de hooikoortsperiode begint met een aantal behandelingen te starten.In het seizoen is het raadzaam voor een nabehandeling. Hoeveel behandelingen nodig zijn , is afhankelijk van de aard en ernst van uw klachten.

terug naar boven

Burnout

Burnout is een toenemend probleem in Nederland, bij burnout is er sprake van een specifieke vorm van stress, waarbij het evenwicht tussen belasting en belastbaarheid van de mens chronisch verstoord is geraakt.

De belangrijkste symptomen zijn vermoeidheid op fysiek, mentaal en emotioneel niveau.

De acupunctuur behandeling zal vooral gericht zijn op het herstellen van de energiebalans van het lichaam hierdoor zult u merken dat de klachten direct minder erg worden. De spanning in uw lichaam verdwijnt en uw geest wordt rustiger.

In het gesprek over uw klachtenbeeld probeer ik ook achter te halen of eventuele aanvullende therapie raadzaam is, denk hierbij bijvoorbeeld aan ademhalingsoefeningen of ontspanningsoefeningen.

terug naar boven

RSI

RSI staat voor Repetitive Strain Injury. Hiermee worden klachten bedoeld die ontstaan doordat we steeds dezelfde beweging maken. Het gaat hierbij om pijn aan de nek, schouders armen en vingers.Daarom wordt tegenwoordig steeds vaker voor de afkorting KANS gekozen. Klachten aan Arm, Nek en Schouders.

De klachten zorgen voor veel ongemak en kunnen leiden tot ernstige klachten als ontstekingen en chronische pijn. Bij RSI zien we vaak een flinke energieblokkade in de delen van de nek en schouders die pijnklachten veroorzaken.

Met acupunctuur proberen we deze blokkade op te heffen en de doorbloeding te stimuleren. Hierdoor worden de spieren , pezen,en de gewrichten weer beter gevoed.

Daarnaast zal ik u ook adviseren of ergonomische toepassingen wenselijk zijn, denk daarbij aan werkgewoontes en lichaamshouding/oefeningen.

terug naar boven

Zwangerschapsklachten

Tijdens een zwangerschap gebeurt ontzettend veel in uw lichaam. De hormoonhuishouding verandert en dit kan allerlei zwangerschapsklachten veroorzaken.

Met acupunctuur worden de zwangerschapsklachten op een natuurlijke manier en zonder bijwerkingen behandeld.

Een behandeling is erop gericht de energiebalans in uw lichaam te herstellen, hierdoor zullen de klachten vrij snel afnemen. Daarnaast zal uiteraard uw specifieke klacht behandeld worden.

De volgende klachten kunnen vrij goed behandeld worden:

  • misselijkheid
  • obstipatie
  • rug en bekkenpijn
  • slaapproblemen
  • oedeem
  • maagklachten
  • extreme vermoeidheid
  • hoofdpijn

terug naar boven

Stuitliggingen

Zwangere vrouwen met een baby in stuitligging kunnen vanaf de 33 ste week met acupunctuur beginnen.

De behandeling begint met het verwarmen van de zijkant van de kleine teen, in acupunctuurtermen verwarmen wij Blaas 67 met moxa. Moxa therapie is een onderdeel van acupunctuur, een moxa-stick heeft veel weg van een sigaar die je aan kunt steken en hiermee een acupunctuur punt mee kunt verwarmen.

Volgens de Traditionele Chinese Geneeskunde komt er verwarmende energie in het kleine bekken als je de zijkant van de kleine teen verwarmt (blaas 67). De verwarmende energie in het kleine bekken zorgt voor beweging, door de beweging in het bekken wordt de baby beweeglijk en gaat hij/zij draaien.

De behandeling kan thuis plaats vinden doordat hij eenvoudig te leren is.

terug naar boven

Menstruatieklachten

In principe is een gezonde menstruatiecyclus vrij van klachten. Een gezonde menstruatie is regelmatig, doet geen pijn en hoort geen emotionele reacties te geven.

Toch zijn er veel vrouwen die last hebben van zowel lichamelijke als emotionele menstruatieklachten.

Menstruatieklachten ontstaan vaak in de periode voor en tijdens de menstruatie. De meeste klachten doen zich voor in de periode voordat de menstruatie begint, dat noemen we het Premenstrueel Syndroom. Veel voorkomende klachten zijn pijn in de buik, vermoeidheid, hoofdpijn , rugpijn en pijnlijke borsten.

Behalve premenstruele klachten zijn er ook klachten die voorkomen uit een verstoring in de menstruatiecyclus. Als de cyclus uit balans is, kan de menstruatie onregelmatig worden, te lang aanhouden of soms te kort zijn. Het kan ook leiden tot overmatig bloedverlies, tussentijdse bloedingen of menstruatiepijn.

De behandeling zal gericht zijn op uw hormoonhuishouding en op uw energiebalans in uw buik. Maar ook elders in het lichaam kan de energiebalans verstoord zijn waardoor uw menstruatie niet goed verloopt. Een acupunctuurbehandeling brengt uw energiehuishouding weer in balans, hierdoor krijgt de menstruatie weer een gezond verloop en verdwijnen de lichamelijke en emotionele klachten.

terug naar boven

Maag en darmklachten

Een op de vijf mensen heeft regelmatig last van de maag en of darmklachten. De maag en de darmen zijn een onderdeel van ons spijsverteringssysteem. Als het niet goed werkt heeft het altijd wel invloed op ons gevoel van welbevinden.

Een veel voorkomende kwaal is brandend maagzuur, dit wordt veroorzaakt door onregelmatig en of overmatig eten. Maar ook alcohol gebruik, veel koud voedsel eten en roken zijn niet goed voor het functioneren van de maag. Andere maagklachten zijn misselijkheid, oprispingen en een opgeblazen gevoel in de maag.

Bij de behandeling middels acupunctuur proberen we de energie van de spijsvertering naar beneden te brengen, bij verstoringen in de energiebalans zien we vaak de energie stijgen.

Verder richt de behandeling zich op het goed laten functioneren van het spijsverteringskanaal in het geheel.

terug naar boven

Overgewicht

Als fysiotherapeut/acupuncturist benader ik lichaam en geest als een geheel, wat zijn de lichamelijke oorzaken van uw overgewicht, hoe is het gesteld met uw energiebalans, functioneren de organen goed, eet u die dingen die goed zijn voor u?

Hoe komt het dat u te zwaar geworden bent, heeft u altijd een hongergevoel, eet u uit onrust of stress? Allemaal belangrijke zaken voor de behandeling van uw overgewicht.Een acupunctuurbehandeling heeft en positieve invloed op deze gevoelens en zorgt ervoor dat de verbranding en spijsvertering optimaal gaat werken.

Dit in combinatie met een eventueel bewegingsadvies zorgt ervoor dat uw overgewicht op een gezonde manier verdwijnt.

terug naar boven

Het bewegingsapparaat

De meest voorkomende klachten zijn de tenniselleboog, golferelleboog, carpaal-tunnel syndroom, problemen met de duim ( artrose/artritis ), daarnaast ook triggerpoints in de spieren rond de duim die kunnen ontstaan door langdurig schrijven, tuinieren of als gevolg van een trauma.

Bij het knie gewricht zien we vaak pijnklachten op basis van artrose, en pijnklachten van de structuren rondom de knie zoals bijvoorbeeld : jumper’s knee, runner’s knee,en de bursitus achtige klachten.

Deze klachten behandel ik meestal met naaldtechnieken in combinatie met moxa. Moxa is een soort sigaar die je aan kunt steken en een pijnpunt of een acupunctuurpunt mee kunt verwarmen.

terug naar boven

Rugklachten

Er zijn veel verschillende vormen van rugpijn, bekendste vorm is de hernia met een duidelijke lichamelijke oorzaak. Maar vaker hebben mensen last van aspecifieke rugklachten. Hierbij is niet duidelijk aan te wijzen wat de precieze oorzaak is.

De pijn gaat vaak gepaard met spierkramp, stijfheid en uitstraling naar andere plaatsen van het lichaam. Rugklachten ontstaan meestal door een verkeerde beweging, verkeerd tillen, gebrek aan lichaamsbeweging, overgewicht, een hoge werkdruk of spanningen.

Als fysiotherapeut/acupuncturist kan ik vrij goed de pijn bestrijden en de spieren ontspannen maar ook de oorzaak van de klachten aanpakken. Het kan namelijk zijn dat de pijn in de rug in verband staat met energieblokkades elders in het lichaam.

De behandeling bestaat meestal met naaldtechnieken/ massage en eventueel oefeningen. Bij chronische pijnklachten gebruik ik meestal elektrisch acupunctuur, door middel van een acu-stimulator kan ik op de naald lichte stroomimpulsen geven wat een goede pijnbestrijding geeft.

terug naar boven

Kosten

Acupunctuur wordt alleen gedekt vanuit de zorgverzekering met aanvullende dekking. Kijk bij uw zorgverzekeraar welk aanvullend pakket u nodig heeft. Deze zorg ......

Locatie

Acupunctuur de Jongh

Acupunctuur de Jongh - Praktijk voor Klassieke Acupunctuur